march, 2021

21marAll DayHaydn – Die sieben letzten WortePodium Klassiek Eindhoven

Event Details

Het Animato Kwartet speelt Haydn, Die sieben letzten Worte
Toepasselijk in de aanloop naar Pasen zal het Animato Kwartet ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Haydn uitvoeren. Het monumentale werk zal voorafgaand aan de uitvoering ingeleid worden door Tim Brackman met behulp van muziekfragmenten en voorbeelden uit de (muziek)geschiedenis.
Het Animato Kwartet bestaat uit Inga Våga Gausta (viool), Tim Brackman (viool), Elisa Karen Tavenier (altviool) en Pieter de Koe (cello). Het is één van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland en geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Zalen waar zij gespeeld hebben zijn o.a. de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, de Casa da Música in Porto en de Hertz zaal in TivoliVredenburg te Utrecht.
Kort na hun oprichting kregen ze in Brazilië een onderscheiding voor ‘Artistieke Excellentie’ voor hun performance tijdens het ‘Festival Internacional de Inverno de Campos do Jordão’ en in datzelfde jaar bereikte het Animato Kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours (2014). Ook was het kwartet finalist van de Storioni Toonzaal prijs (2017). In december (2017) nam het Animato Kwartet het strijkkwartetstipendium van het Kersjes Fonds in ontvangst in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Korte impressie
Tim Brackman over ‘Die sieben letzten Worte’: “Voor ons als kwartet is het een bijzondere ervaring om dit werk van Haydn te spelen. Je hoort hierin niet de frivole Haydn, zoals we die kennen van zijn andere strijkkwartetten en composities. Ten eerste is het volledig gebaseerd op bijbelse teksten, namelijk de zeven laatste woorden die Jezus uitsprak toen hij aan het kruis hing. Haydn gebruikt in andere werken zelden bijbelse teksten als uitgangspunt. Ten tweede is het heel symfonisch gedacht. In eerste instantie had Haydn ‘Die sieben letzten Worte’ voor symfonieorkest geschreven, later in datzelfde jaar is het door hem bewerkt voor kwartet. Zowel voor hem als de uitvoerders was en is het de uitdaging om de spanning in de muziek te houden, omdat het voornamelijk uit langzame delen bestaat. Compositorisch is hij daarin heel goed geslaagd. Van de musici vereist het een enorme concentratie en saamhorigheid tijdens het spelen, maar tegelijkertijd is het ook muziek waar je je aan overgeeft. Je moet durven om te onthaasten. Datzelfde geldt ook voor het publiek. In die zin is het vergelijkbaar met Messiaens ‘Quatuor pour la fin du temps’, wat eerder bij Podium Eibergen is uitgevoerd. Als musicus is het de uitdaging om alle schakeringen in al die langzame delen reliëf te geven. Als dat lukt, dan klinkt het als één grote laatste uitademing.”

Animato Kwartet, strijkkwartet
Inga Våga Gausta, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool
Pieter de Koe, cello

more

Time

All Day (Sunday)

Location

Kazerne

Paradijslaan 8 in Eindhoven