Sarah Wijzenbeek

PERSBERICHT Amsterdam, 2 oktober 2023

Kersjesprijs 2023 voor Animato Kwartet, beurzen voor dirigent Leon Frantzen en violiste Iris van Nuland, strijkkwartetstipendium voor Butter Quartet

Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek, kent de Kersjesprijs 2023 toe aan het Animato Kwartet. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De vioolbeurs en de directiebeurs gaan naar respectievelijk Iris van Nuland en Leon Frantzen. Zij ontvangen ieder 15.000 euro. Het strijkkwartetstipendium met een geldbedrag van 10.000 euro is voor het Butter Quartet. De prijsuitreiking vindt maandagavond 27 november plaats in De Duif, Amsterdam. 

Het Animato Kwartet, winnaar van de Kersjesprijs 2023, wordt alom gezien als het meest veelbelovende jonge strijkkwartet in Nederland. Bij hun concerten in binnen- en buitenland combineren de vier musici – violisten Inga Våga Gaustad (1998), Tim Brackman (1993) en Elisa Karen Tavenier (1996) en cellist Pieter de Koe (1994) – klassieke werken met hedendaagse composities. Ze zijn laureaten van de Banff International String Quartet Competition en namen deel aan de Verbier Academy. Het kwartet ontving al diverse internationale prijzen, onder meer in 2017 het Strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds.

Motivatie Het Kersjes Fonds: “Wij volgen Animato al jaren en zijn onder de indruk van de enorme stappen die de musici als kwartet hebben gezet. Vier spelers, die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren. Met hun bruisende en gloedvolle vertolkingen van muziek uit verschillende periodes weten ze het publiek te betoveren.”

IMG_6373-removebg-preview

Het Kersjes Fonds steunt de ontwikkeling van prikkelende, maar kwetsbare ideeën

Het Kersjes Fonds, in 1994 opgericht door dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw Margreet van de Groenekan, geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Het strijkkwartet geniet daarbij bijzondere aandacht; onder meer Dudok Quartet Amsterdam, Ruysdael Kwartet, Ragazze Quartet en Matangi ontvingen de Kersjesprijs. Sinds 2022 heeft het stimuleringsfonds zijn koers gedeeltelijk verlegd. De jaarlijkse uitreiking van prijzen, beurzen en stipendia aan violisten, ensembles en dirigenten – een belangrijke pijler in het Nederlandse muziekleven – wordt voortgezet. Voor projectondersteuningen voert het fonds een nieuw beleid, waarin de focus ligt op de ontwikkeling van kansrijke ideeën. Originele en prikkelende muziekprojecten komen in aanmerking voor substantiële financiële steun. Het streven is om uitdagende, levensvatbare maar kwetsbare ideeën bij de bron te koesteren en de kans te geven om zich te ontwikkelen. Binnen het nieuwe beleid steunt het fonds projecten van onder meer New European Ensemble, Diamanda Dramm en Fie Schouten.