Podium Eibergen, componist/altviolist Joël Waterman
NPO uitzending

Kultur Gut Hasselberg / First prize and Audience prize
Gut Hasselberg

BIOGRAFIE

Het Animato Kwartet (2013) wordt alom gezien als het meest veelbelovende jonge strijkkwartet in Nederland; het kwartet staat bekend om haar intense en krachtige spel, en grote podiumuitstraling.

In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als, soms speciaal voor hen gemaakte, hedendaagse composities. Het kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in het Amsterdamse Concertgebouw, Utrecht/TivoliVredenburg, Den Haag/Diligentia, Muziekgebouw Eindhoven en de Rotterdamse Doelen. Het Animato nam deel aan de Strijkkwartet Biënnale 2020 in Amsterdam en zal ook in de versie van 2024 weer haar opwachting maken. Het kwartet nam ook deel aan evenementen zoals het Utrecht International Chamber Music Festival en was te horen op festivals in Portugal, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en Frankrijk.

In november 2023 zal het kwartet De Kersjesprijs 2023  (€ 50.000), in ontvangst mogen nemen, de belangrijkste prijs in Nederland voor klassiek kamermuziektalent! Uit het rapport: “vier spelers die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren” Na een tournee langs dertien grote zalen in Nederland ontving het Animato Kwartet in juni 2022 de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022!  De jury: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.

In 2022 tijdens de 9e International Joseph Joachim Chamber Music Competition in Weimar ontving het kwartet de Speciale Prijs voor een buitengewoon getalenteerd ensemble.

In hetzelfde jaar nam het Animato, op uitnodiging, deel aan de vooraanstaande Verbier Festival Academy en behoorde het kwartet tot de tien uitverkoren kwartetten om zich, gedurende vier rondes, te presenteren in de prestigieuze Banff International String Quartet Competition, waar zij diverse eervolle vermeldingen kregen. In september 2021 won het Animato Kwartet tijdens het Internationale Kamermuziek Concours van Trondheim zowel de Derde Prijs als de Speciale Juryprijs. In 2017 werd het kwartet uit vele gegadigden geselecteerd voor het strijkkwartet-stipendium van Het Kersjes Fonds, met een uitreiking en optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam.

Het kwartet was gedurende drie jaar Artist in Residence bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Masterclasses volgde het kwartet bij o.m. Alfred Brendel, Ásdis Valdimarsdóttir, Jan Willem de Vriend en Gerhard Schulz. Violist Marc Danel en violist/pedagoog Eberhard Feltz hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het kwartet.

Met pianiste Hanna Shybayeva maakte het Animato Kwartet in 2020 en 2021 twee CD-opnames van Beethovens Pianoconcert nrs. 1 en 4 in een bewerking voor strijkkwintet.

Het Animato Kwartet heeft het voorrecht te kunnen musiceren op prachtige instrumenten. Inga’s viool (Riccardo Antoniazzi) en Pieter’s cello (Joh. Th. Cuypers- Den Haag, 1775-’80) zijn in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Elisa Karen bespeelt een altviool van Daniel Royé, aangeschaft met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Enkele plannen voor de toekomst uitgelicht:

 • Een optreden in de kamermuziekserie van het Leipziger Gewandhaus
 • Geselecteerd door het Festival Mecklenburg Vorpommern voor een optreden in het »Young rising Stars« program.
 • Samenwerking met altviolist Nils Mönkemeijer in festival Gut Hasselburg (D)
 • Pianokwintetten van Bartok en Schumann met pianiste Hanna Shybayeva
 • Optreden in het Concertgebouw met klarinetkwintetten van Rihm en Brahms met Jelmer de Moed

Selected Awards and Prizes

 • 2023: Kersjesprijs 2023, aanmoedigingsprijs voor klassiek kamermuziektalent
 • 2023: Kammermusikpreis Kultur Gut Hasselberg / First prize and Audience prize
 • 2022: Banff Int. String Quartet Competition (Canada) / Christine & David Anderson Prize
 • 2022: 9th International Joseph Joachim Chamber Music Competition, Weimar /Special award for a particular talented ensemble
 • 2021: International Chamber Music Competition in Trondheim /Third prize and Special Jury prize
 • 2021: Dutch Classical Talent Award / Audience Prize /Tivoli Vredenburg
 • 2017: The Kersjes Foundation / laureate / String Quartet Grant / Concertgebouw Amsterdam
 • 2017:  Storioni Toonzaal Prize / laureate
 • 2014: Grachtenfestival Conservatory Competition / Laureate / Concertgebouw Amsterdam
 • 2014: Festival Campos do Jordão / Award for Artistic Excellence / Sala São Paulo

DOWNLOADS

Inga Våga Gaustad
Tim Brackman
Elisa Karen Tavenier
Pieter de Koe

NIEUWSBRIEF

IMG_1331

PROJECTEN

231006_Parmi_les_etoiles
PHILHARMONIE LUXEMBOURG
2FBA9DCB-208F-4732-8355-3CA2E1CDCD0A
DA77BC64-129F-4B90-823B-1557514AB651
© Olivia Ettema
Dutch Classical Talent Tour
cd-hoes