© Olivia Ettema

EXPO 1889

Animato Kwartet | Olivia Ettema

Eind 19e eeuw, met de start van ‘La Belle Epoque’ bloeide Europa op. Het massatoerisme kwam voorzichtig op gang, de Wereldtentoonstelling van 1889 werd in Parijs gehouden en zorgde ervoor dat kunstenaars en componisten van alle werelddelen in contact kwamen met muziek en andere vormen van kunst.

Zowel Claude Debussy als Igor Stravinsky waren aanwezig in Parijs en gingen veel van de nieuwe, inheemse invloeden waarmee ze daar kennismaakten in hun muziek gebruiken.
Voor de tournee van Dutch Classical Talent hebben wij als Animato Kwartet een programma samengesteld rond deze twee componisten en willen wij de nieuwe klankwereld laten horen die voor hen beiden ontstond. Het strijkkwartet van Claude Debussy staat hierbij centraal.

Samen met fotografe/ illustrator Olivia Ettema ontstond het idee om voor deze tournee kunstwerken te maken die visueel ingaan op dit programma, duidelijk beïnvloed door bovengenoemde wereldtentoonstelling in Parijs .
Als Animato Kwartet nemen we het publiek graag mee langs de invloeden uit verschillende culturen, waaronder de gamalan, gezien vanuit de nieuwsgierige blik van de componisten uit deze periode en met de moderne kijk daarop van vier enthousiaste jonge musici en een fantastische illustrator!